Wat is duurzame kleding?

Duurzame kleding is een verzamelnaam voor kleding die geproduceerd wordt zonder mensen, dieren, of het milieu te schaden.

De kledingindustrie een zeer vervuilende industrie. Veel kleding uit de ‘fast fashion’ industrie wordt geproduceerd en vervolgens erg weinig gedragen. Een kledingstuk wordt gemiddeld zelfs slechts 7 keer gedragen. Van alle afgedankte kleding wordt slechts 1% gerecycled. De rest eindigt bij het vuilnis of wordt simpelweg verbrand.

Welke labels heeft duurzame kleding?

Duurzame kleding kun je op meerdere manieren herkennen, een belangrijke is het bekijken van de labels in de producten. IT’S PAWSOME kleding voldoet aan strenge eisen op het gebied van duurzaamheid, het gebruik van minimale grondstoffen, het niet veroorzaken van dierenleed en het waarborgen van goede kwaliteit. Hieronder vind je een aantal labels die van toepassing zijn op één of meerdere productgroepen van IT’S PAWSOME.

Duurzame kleding is de toekomst

Wij vinden dat onze kleding moet worden gemaakt op een manier die mensen, dieren en het milieu beschermt – en we zijn niet de enigen. Steeds meer mensen kiezen voor duurzame kleding omdat ze zich meer bewust worden van de impact van hun keuzes op de planeet.

De mode-industrie heeft een grote en blijvende invloed op ons milieu. Volgens Greenpeace is het zelfs een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. En het is niet alleen schadelijk voor onze planeet – het is ook schadelijk voor mens en dier.

Wat is veganistische kleding?

Vegan kleding is kleding die geen dierlijke producten bevat, zoals wol of leer. Veganistische kleding is vrij van dierenleed en daarnaast vaak ook milieuvriendelijker.

IT’S PAWSOME kleding draagt het PETA Approved Vegan label. PETA is een internationaal label voor dierenwelzijn. Het label wordt beheerd door de PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), een non-profit organisatie die zich inzet voor dierenwelzijn.

Duurzame-hoodies

Waarom is duurzame kleding duurder?

Dat komt omdat er bij duurzame kleding gebruik gemaakt wordt van materialen als: Biologisch katoen, Tencel™ of gerecycled polyester. Deze materialen houden meer rekening met mens, dier en natuur en dat is waar wij bij ITS PAWSOME om geven.

De kleding is daarom ook simpelweg ook duurder om in te kopen. Ook gebruiken wij enkel duurdere milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen om onze footprint per product zo laag mogelijk te houden. Deze kosten zie je deels weer terug in de verkoopprijs van een kledingstuk. Met de wetenschap dat onze kwaliteit kleding langer meegaat dan de gemiddelde fast fashion, zou per saldo onze kleding niet duurder hoeven te zijn.

Wat kan er beter aan fast fashion?

Fast fashion is kleding die zo goedkoop en zo snel mogelijk in de winkels ligt, letterlijk massa is kassa. Door de hoge omloopsnelheden, lage prijzen en snelle wisselingen van het assortiment blijven klanten komen en kopen. Binnen twee weken kan een kledingstuk van de tekentafel in de winkel liggen.

Veelal wordt de kleding in lagelonenlanden geproduceerd onder schrijnende omstandigheden. Het gros van de medewerkers verdient geen acceptabel loon, met lange werkweken tot gevolg. In Aziatische kledingfabrieken maken naaisters vaak werkweken van 60 tot 90 uur. Daarnaast worden materialen niet duurzaam verbouwd waardoor de aarde wordt uitgeput. Ook dierenleed bij kleding waarin dierlijke producten worden verwerkt is vaak aan de orde van de dag.

Met IT’S PAWSOME weten wij dat onze kleding met een goed gevoel gedragen kan worden en wij niet meedoen met de wereld van de fast fashion. Deze draagt in onze optiek simpelweg niet bij aan een betere wereld. Het begint bij jezelf en samen is nog leuker, zoals onze slogan ook is, Let’s make the world awesome!

Duurzame-hoodies-oranje-unisex

Wat houdt slow fashion in?

Allereerst is het wellicht handig uit te leggen wat slow fashion precies is. Slow fashion kenmerkt zich door tijdloze collecties met kleding van hoge kwaliteit die lang mee gaat. Het is de tegenhanger van fast fashion, dat met name geassocieerd wordt met wegwerpgedrag (vaak door mindere of zelfs slechte kwaliteit) en oneerlijke handel en/of hogere productie belasting voor het milieu.

Is slow fashion duur?

Duurzame kleding is vaak duurder dan wat je in een fast fashion winkelketen kunt kopen. We zijn gewend zaken tegen spotprijzen te kopen. We beseffen ons natuurlijk dat niet iedereen budgettair gezien dezelfde mogelijkheden heeft. Heb je de mogelijkheid wel? Investeer dan in goede producten die een langere periode meegaan. Op deze manier hoef je minder vaak de inhoud van je kledingkast te vervangen en denk je aan de wereld om je heen.

Wat maakt slow fashion nog meer goed?

Een groot voordeel van slow fashion is dat de kleding tijdloos is. Hier proberen wij ook rekening mee te houden in onze designs. Geen kleding die na een seizoen uit de mode is, maar kleding die jarenlang meegaat. Als je kijkt naar fast fashion zie je dat de kleding in verhouding kort mee gaat en daardoor uiteindelijk in weinig gedragen wordt.

Onze productgroepen

Duurzame kleding online bestellen